Ernest Irving Freese bedacht geometrische transformaties (2)

24 november 2019

Freese ontwierp elegante tekeningen van dissecties die zowel origineel als slim zijn. Hij liet een blauwdruk vervaardigen van zijn levenswerk, maar er was geen interesse bij de uitgeverswereld om er een boek van te maken. Na zijn overlijden lag het manuscript vergeten in zijn voormalige huis tot dat Greg Frederickson via allerlei toevallige contacten het concept in 2003 in handen kreeg en met wat geluk en geduld heeft weten te redden!

Ernest Irving Freese bedacht geometrische transformaties (2)

Ernest Irving Freese’s Geometric Transformations

Het boek van Greg N. Frederickson geeft een beeld van de geschiedenis van geometrische dissecties en een biografie van architect Ernest Irving Freese (1886-1957), gevolgd door een keurig hersteld en bewerkt exemplaar van Freese's manuscript, dat afwisselend van commentaar en aanvullingen is voorzien door Frederickson. Met dit boek laat hij liefhebbers van wiskundepuzzels door middel van zijn boeiende beschrijvingen kennismaken met de bijzondere ontwerpen van de mooie vlakverdelingen en de dissecties.

Het boek van Frederickson bevat ook opmerkelijke ontwerpen die het werk van Freese aanvullen. Het boek bevat twintig hoofdstukken met benamingen afgestemd op introducties op de veelheid aan dissecties en vlakverdelingen, algemene beschrijvingen en besprekingen over de opzet, inhoud en gedetailleerdheid van het manuscript van Freese’s en de diversiteit aan vele eenvoudige en gecompliceerde wiskundige figuren, zoals de gelijkbenige driehoek, gelijkzijdige driehoek, vierkanten, rechthoeken, vijfhoeken, zeshoeken en meerdere uitdagende varianten. In de inleiding bespreekt Frederickson de opzet van zijn boek, geeft een toelichting over het gebruik ervan en spreekt zijn bewondering over Freese uit.

Ernest Irving Freese bedacht geometrische transformaties (2) - 2

Voordat hij aan de behandeling van het manuscript begint is er nog een essay over de historische bijdragen van het rijke werk van andere wiskundigen, als Geoffrey Thomas Bennett, Henry Ernest Dudeney, William Wallace, John Jackson, Harry Lindgren en Farkas Bolyai. Het geheel is geïllustreerd met enkele foto’s uit het familiealbum en sluit af met de compacte biografie over Freese als architect en over de verbazing waarom hij zo laat begon aan het maken van het boek.

ISBN 978-981-3220-47-8, “Ernest Irving Freese’s Geometric Transformations”, Greg N. Frederickson, World Scientific Publishing, 2018, 432 pagina’s.


Gerelateerde artikelen