Extra aandacht voor optisch bedrog in Superscope editie

15 oktober 2021

Via een algemene speurtocht op internet naar beschikbare boeken, tijdschriften en andere publicaties met het thema Visuele en Optische Illusies kwamen we een uitgave van het tijdschrift Superscope op het spoor. De gevonden editie brengt in een speciaal artikel heel veel informatie over het fenomeen van positief optisch bedrog.

Extra aandacht voor optisch bedrog in Superscope editie

Superscope no.6

Voorafgaand aan dit speciale gedeelte is er een rijk geïllustreerd verhaal over een piraat die koning wilde worden. Na deze bijdrage vindt de lezer een inleiding over het oog als het orgaan om te kunnen zien. Het oog, of liever de iris, kan verschillende kleuren hebben: blauw, bruin, groen, zwart, grijs ...

Extra aandacht voor optisch bedrog in Superscope editie - 2
De titelzijde van Superscope no.6 maart 2003 en een ouderwets plaatje met een zootroop.

Sommige personen hebben niet beide ogen van eenzelfde kleur. De fysiologie van het oog is uitgelegd en een eerste proefje laat de lezer kennismaken met het effect van de blinde vlek. De binnenkomende lichtprikkels op het netvlies worden in ons brein verwerkt en herkend.

Dan is er al de spiraal van Fraser en een uitgebreide uitleg van de gezichtsscherpte en mogelijkheden van oogcorrecties. Voor de verklaring van het fenomeen van kleur zijn behandeld de reflectie, kleurenblindheid en kleurcontrast. Met de zootroop en het nabeeldeffect wordt de beeldwisseling verklaard. De theorie sluit af met illusieplaatjes en enkele experimenten.