Stripverhalen krijgen extra dimensie door omkeereffect

10 september 2021

Illustrator en striptekenaar Peter Newell werd in 1862 in het Amerikaanse stadje McDonough County, Illinois, geboren. Hij reisde in 1883 naar New York om te studeren aan de Art Students League. Hij keerde al snel terug naar Illinois, waar hij een grafische studio in Springfield begon. Bekend bij velen is hij niet geworden. In 1905 publiceerde hij zijn eerste stripverhaal.

Stripverhalen krijgen extra dimensie door omkeereffect

Topsys and Turvys Number 2

In 1906 tekende hij meer dan vijftig zondagse afleveringen van een stripstory genaamd “The Naps of Polly Sleepyhead” voor de “New York Herald”. Bij de liefhebbers van stripverhalen is Peter Newell echt bekend geworden door zijn getekende stripverhalen met gebruikmaking van de magische verrassing van omkeerplaatjes.

Een bekend optisch verschijnsel in de wereld van optische en visuele illusies en het gebruik van optisch bedrog om de kijkers op het verkeerde been te zetten en de stripliefhebbers te verrassen op dubbele beeldverhalen. Topsys and Turvys 2 bevat een serie alleenstaande striptekeningen, die na het lezen van de bijbehorende tekst, omgekeerd worden.

Dan geeft het plaatje een geheel andere situatie en is er een nieuwe tekst gegeven. Op de voorzijde van het afgebeelde boekje is zo’n plaatje als service voor de lezer afgebeeld. Er zijn telkens twee verschillende scènes in één en dezelfde afbeelding te ontdekken. Niet te geloven, onderste boven. Zoals de voorzijde al aangeeft zijn de teksten tweetalig. De plaatjes zijn zwart/wit gedrukt. Een leuke publicatie om kennis te maken.

ISBN 978-3-7504-4054-8, “Topsys and Turvys Number 2”, Peter Newell, Books on Demand, 2020, 24 pagina’s.