Vreemde visuele fenomenen tonen optische verrassingen

12 september 2021

Ontwerpers Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber hebben weer hun uiterste best gedaan om een schat aan visuele en optische illusies en andere vreemde visuele fenomenen te ontwerpen en te verzamelen door historische literatuur te raadplegen. In de Franstalige uitgave “L’Étrange Univers des Illusions d’Optique”, die in vele andere talen op de markt beschikbaar zijn, hebben zij ruim 80 prachtige en boeiende ontwerpen samengebracht.

Vreemde visuele fenomenen tonen optische verrassingen

L’Étrange Univers des Illusions d’Optique

In alle plaatjes staat het verschijnsel van optisch bedrog en het visuele spel met onze waarneming centraal. Om de lezers goed te informeren over bepaalde ontwerpen, typen, vormen en soorten van visuele en optische illusies hebben de auteurs compacte toelichtingen bij sommige plaatjes gegeven. Het geheel is verdeeld in vier secties met bewegende effecten, opwindende effecten, licht en kleur effecten en hallucinerende effecten.

Vreemde visuele fenomenen tonen optische verrassingen - 2 Vreemde visuele fenomenen tonen optische verrassingen - 3
Voorbeelden van vibrerende ontwerpen uit het boek L’Étrange Univers des Illusions d’Optique.

Bij elke sectie is er sprake van een visuele duik in een grote kijktrommel, die rijk is aan sensaties. De beelden flikkeren, kantelen en roteren en vele vormen en kleuren lijken te veranderen. Kijkers worden wel gewaarschuwd voor het verrassende visuele onderscheid tussen schijn en werkelijkheid. Meerdere optische fenomenen zijn eenvoudig verklaarbaar, maar andere ontwerpen blijven mysterieus. Het geheel is een speels plaatjes boek met een visuele en psychologische schat aan stilstaande en spontaan bewegende afbeeldingen.

ISBN 978-2-215-11012-5, “L’Étrange Univers des Illusions d’Optique”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Fleurus Editions, 2011, 126 pagina’s.