Fantastische reeks boekjes presenteert optische illusies (2)

20 september 2023

In het tweede boekje zijn dat de onderwerpen kleur en brein. In de derde inleiding bespreekt hij wat er gebeurt in het brein bij het zien van diepte en in het vierde boekje gaat de inleiding over het algemene proces van het zien en waarnemen. De uitgever geeft op de achterzijde van elk boekje een compacte beschrijving over het onderwerp ervan. “Het beeld beweegt! Of toch niet? Ontdek de optische illusies die als het ware over de pagina draaien, rollen en golven.

Fantastische reeks boekjes presenteert optische illusies (2)

Color Craziness!

Leer de wetenschap achter deze trucs van het oog en probeer zelf een illusie te maken.” Je ziet overal om je heen bewegingen, van vogels die vliegen tot en met beelden op een beeldscherm. Om bewegingen te zien, werken je ogen en hersenen samen. Lichtprikkels van weerkaatst licht op bewegende objecten worden door het netvlies opgevangen. Van daaruit sturen zenuwen de signalen naar de hersenen, die deze informaties verwerken om samen met ervaringen uit het verleden de beweging te interpreteren en concreet te maken. (Wordt vervolgd).

Fantastische reeks boekjes presenteert optische illusies (2) - 2 Fantastische reeks boekjes presenteert optische illusies (2) - 3
Een afbeelding uit het boekje Color Craziness! en hetzelfde illusionistische effect op een officiële postzegel afgebeeld.

Color Craziness!, Spences Brinker, Bearport Publishing, 2022, 24 pagina’s, ISBN 978-1-63691-497-8.