Magie van het zien voor alle jeugdigen helder verklaard (1)

10 september 2023

Van het van oorsprong in de Oekraine bedachte, ontworpen en gedrukte educatieve boek over het zien en waarnemen verschenen al snel meerdere vertalingen in even zoveel landen. Wij kunnen nu beschikken over de Duitstalige uitgave, waarvan er inmiddels door de populariteit ervan alweer een 2e druk is verschenen. Naast horen is zien het belangrijkste menselijke zintuig.

Magie van het zien voor alle jeugdigen helder verklaard (1)

Sehen

Hoe werkt ons visuele systeem, hoe is het menselijk oog daarvoor opgebouwd? Met hulp van mijn ogen kan ik licht en donker, kleuren en vormen onderscheiden. Ik kan in één oogopslag zien of iemand blij of verdrietig is. Pasgeborenen zien de wereld nog steeds onscherp en wazig, en dieren zien dingen anders dan wij mensen.

Ongelooflijk kleine dieren en dingen lijken verbazingwekkend groot als ze door een loep en nog veel groter als ze door het oculair van een microscoop worden bekeken. En soms bedriegt het oog ons ook. Maar zien is zoveel meer dan wat we met onze ogen waarnemen. De spiegel laat me niet zien wie ik werkelijk ben.

Magie van het zien voor alle jeugdigen helder verklaard (1) - 2
Een selectie van dieren, die beter kunnen ‘zien’ dan de mens; afbeelding uit het boek “Sehen”.

Natuurlijk speelt het oog een belangrijke rol bij de activiteiten van het zien en bewust of zelfs onbewust opnemen van beelden en gebeurtenissen in onze omgeving. Indien de fysiologische werking van onze ogen in orde is kan het belangrijkste orgaan daarna alles verwerken en ons pas dan werkelijk laten waarnemen.

De auteurs en tevens illustratoren geven op een voortreffelijk manier weer hoe ons complexe waarnemingsproces en -systeem opgebouwd is en waartoe alles tezamen als werkende “kijk- en waarnemingsfabriek” in staat is op het moment dat wij onze ogen openen. Het zijn daartoe vooral ook de illustraties, die de lezertjes al snel laten zien wat er allemaal voor komt kijken om de wereld te kunnen zien en waar te nemen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8369-6050-2, “Sehen”, Romana Romanyschyn en Andrij Lessiw, Gerstenberg Verlag, 2021, 2e druk, 56 pagina’s, € 20.


Gerelateerde artikelen