Fenomenen van de waarneming (1)

21 januari 2024

De relatie tussen beeld en waarnemen is sinds de uitvinding van de fotografie en na de introductie van het bewegende beeld drastisch gewijzigd. De moderne compueterprogramma’s hebben daaraan nog eens extra snelheid toegevoegd. Zelfs zoveel snelheid in bewegende beelden dat de kijker bijna passief de voorstelling waarneemt en volledig alle autonomie ten opzichte van de beelden verliest.

Fenomenen van de waarneming (1)

2d Visuelle Wahrnehmung

Het perfect samengestelde boek op een half A4 formaat met zijn eenvoudigde, stilstaande en afzonderlijke illustraties verscheen op een moment, waarop onze ogen en waarneming al bijna gewend zijn aan de dagelijkse overdaad aan complexe snel bewegende kleurenbeelden. De inhoud van dit prachtige kijk-, leer- en ervaringsboek met zijn eenvoudige opzet en professionele uitstraling brengt de kijker weer terug tot het subtiele vermogen van onze hersenen om beelden waar te nemen.

Aan de hand van ruim 200 illustraties worden in het studie- en referentieboek “2d Visuelle Wahrnehmung” elementaire verschijnselen van de visuele waarneming beschreven. Deze verschijnselen, die de waarnemer bijna dagelijks aantreft, zijn nog niet eerder in zo’n compacte en overzichtelijke vorm gepubliceerd. Korte bijschriften zorgen voor extra aandacht bij de lezer om zich in de beelden te verdiepen om daarmee de verschijnselen bewuster te beleven. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7212-0277-9, “2d Visuelle Wahrnehmung”, Moritz Zwimpfer, Verlag Niggli, 304 pagina’s.