Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (5)

13 november 2023

De wereld lag aan de voeten van geniale universele denkers. En Einstein was één van hen. In een interview zei hij: “Hoe komt het, terwijl niemand mij begrijpt, dat iedereen mij zo aardig vindt?” Albert Einstein was een gedreven, maar ook een beetje een excentrieke en eigenwijze wetenschapper. Zijn kernachtige uitspraken en grappen worden over de hele wereld geroemd en gebruikt.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (5)

Albert Einstein was een gedreven eigenwijze wetenschapper.

“Een avond, waar iedereen het met elkaar eens is geworden, is een verloren avond”, volgens Einstein. Slechts weinig wetenschappers waren zo nauw betrokken bij politiek en het sociale leven als Einstein. Naast zijn autoriteit als erkende wetenschapper was hij moraalridder. In het Einsteinjaar eerden universiteiten, hogescholen en landen de popster van de wetenschap. Ook musea gaven in exposities veel aandacht aan dit bijzondere feit.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (5) - 4

In 2005 vond in het Duitse Museum in München de expositie “Einstein en de fysica van de 20e eeuw” plaats en in 2006 vond de expositie “Albert Einstein” plaats in het Historische Museum van Bern in Zwitserland. Bij beide exposities verschenen machtige boekwerken en zeer interessante catalogi. Voor eigenaren van posterijen was dit bijzondere jubileumjaar reuze interessant om postzegelontwerpers een opdracht te geven om postzegels en bijbehorende filatelistische producten te ontwerpen rondom deze geweldige geleerde en zijn wetenschappelijke verhandelingen.

In het toen uitgeroepen jubileumjaar werd het aanbod aan Einstein-zegels weer eens uitgebreid met meerdere leerzame postzegels uit alle delen van de wereld. Op meerdere uitgegeven ontwerpen zijn ook andere wetenschappers afgebeeld. De thematische postzegelverzameling met de titel “Albert Einstein” krijgt daardoor een forse educatieve waarde en zullen de verzamelaar inspireren om het geheel verder uit te breiden en om compleet te houden. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen