Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (6)

14 november 2023

Het leven en werk van Albert Einstein vormen een interessant knooppunt in de geschiedenis van de wetenschap. Door zijn baanbrekende inspanningen en ontdekkingen en de beschrijvingen over de bereikte resultaten heeft Albert Einstein een zeer grote invloed uitgeoefend op het wetenschappelijke wereldbeeld van de vorige eeuw. Zijn publicaties hebben meerdere personen aangezet tot verder onderzoek met vele succesvolle resultaten.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (6)

De meest bekende formule E = mc² is van Einstein.

Ook heeft het werk van Einstein beheerders van musea en auteurs geïnspireerd in het opzetten, samenstellen en realiseren van tentoonstellingen en publicaties. De Unesco heeft 2005 uitgeroepen tot het “Wereldjaar van de Fysica” om de 100e verjaardag van het “annus mirabilis”, het wonderjaar 1905, van Einstein bijzondere aandacht te geven.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (6) - 4

In 1905 stuurt hij vijf artikelen naar het gezaghebbende Duitse tijdschrift “Annalen der Physik”. Vier daarvan worden in datzelfde jaar gepubliceerd en leggen daarmee de grondslagen voor de kwantummechanica, statische mechanica en de relativiteitstheorie. De meest bekende formule E = mc² komt uit één van deze publicaties.

Aan de hand van auteur Jürgen Renn verscheen een reeks van publicaties over het leven en werk van Einstein. Het deel “Einstein’s leven en werk in beeld” als deel van de serie boeken “Albert Einstein - Ingenieur des Universums”, geeft op boeiende wijze beschrijvingen en illustraties over mijlpalen uit wetenschap, techniek en de ontwikkelingen in relatie tot de resultaten van het wetenschappelijke werk van Albert Einstein (1879-1955). (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen