Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (36)

9 juni 2024

Bij Stichting Biowetenschappen en Maatschappij verscheen een interessante publicatie waarin steekmuggen en de virussen en parasieten die zij bij een beet overbrengen op mens en dier, in de schijnwerpers staan. Een groep wetenschappers en andere deskundigen op het gebied van infectieziekten helpen met hun bijdragen lezers op weg om veel te leren over steekmuggen en de verspreiding van ziekten. Eeuwenlang teisteren ziekten als malaria en gele koorts de mensheid.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (36)

Wereld van infectieziekten

Maar in de 19e eeuw werd pas duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als veroorzaker van infecties en van vervelende jeukende momenten. Het definitieve bewijs hiervoor leverde de Britse arts en Nobelprijswinnaar Ronald Ross in zijn publicatie, die verscheen op 20 augustus 1897. Deze dag van het jaar is uitgeroepen tot Wereldmuggendag.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (36) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (36) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (36) - 4

Tijdens het doornemen van de inleiding zijn er al vragen als: “Wat weten we inmiddels 125 jaar later over steekmuggen en ziekten die zij kunnen verspreiden?”, “Wat kunnen we doen om ziekte door muggenbeten te voorkomen?” en “Wat staat ons nog te wachten nu exotische muggen en ziekten, zoals de Aziatische tijgermug en het westnijlvirus, reeds in Nederland zijn aangetroffen?” Moeten we dan maar leren leven met ‘muggenziekten’, net zoals met corona en griep? Een boekje vol wetenswaardigheden en verrassingen.

ISBN 978-90-8803-115-1, “De mug”, Chantal Reusken, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2022, 160 pagina’s. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen