Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (37)

10 juni 2024

Met het cahier “Ons afweersysteem” heeft Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij een extra dikke uitgave uitgegeven ter gelegenheid van het 5e Europese Congres voor Immunologie, gehouden in september 2018. Maar ook het gekozen onderwerp voor dit cahier zorgde voor een extra omvang. Zonder ons 24/7 werkend afweersysteem kunnen we in deze wereld niet overleven. Het afweersysteem beschermt ons tegen ziekteverwekkers die ons lichaam willen binnen dringen, maar bestrijdt ook de ontspoorde eigen lichaamscellen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (37)

Wereld van infectieziekten

Als ons afweersysteem faalt of overmatig of onnodig reageert, krijgen we al snel te maken met afweerstoornissen, ernstige ziekten, allergie of autoimmuunziekten. Door onderzoek en uitwisseling van praktijkervaringen is er steeds meer inzicht in de veroorzakende mechanismen van deze “onvolkomenheden en verstoringen” van ons afweersysteem.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (37) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (37) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (37) - 4

In deze publicatie beschrijven immunologen, long- en kinderartsen, allergologen, dermatologen, neurologen, hematologen, oncologen, celbiologen, microbiologen en epidemiologen vanuit hun studie- en vakgebied verschillende ziekten, hoe het afweersysteem erbij betrokken is en welke behandelingen voor de efficiënte aanpak beschikbaar zijn.

De lezers krijgen informatie en bijzonderheden over bijvoorbeeld onze drie afweerlinies tegen ziekteverwekkers, over afweerstoornissen, allergie en autoimmuunziekten, de relatie tussen darmontsteking en -microbioom en antwoorden op vragen als “Hoe worden we immuun voor infectieziekten?” en “Wat als het afweersysteem faalt?” Het cahier bevat ook de verhalen van mensen over de impact van hun ziekte op hun leven en het effect van behandelingen. Alle elementen en aspecten van de immunologie vormen de “rode draad” in deze wetenschappelijke publicatie met informaties, wetenswaardigheden, aanbevelingen en tips voor iedereen met interesse voor onze gezondheidszorg en persoonlijke zorg voor het welzijn en een gezond leven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen