Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (38)

11 juni 2024

De doorbraak van de immunologie zorgde na 1900 voor een versnelling in onderzoek en toepassingen in de toegepaste geneeskunde. Immunologie bestudeert alle cellulaire en moleculaire processen in relatie tot afweersystemen en de ziekten die kunnen voortvloeien uit een verstoring van deze processen. De bakermat van het vakgebied ligt in de jaren rond 1900 met onder andere de ontdekking van antisera en vaccins tegen hondsdolheid, buiktyfus en pokken.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (38)

Wereld van infectieziekten

Emil Adolf von Behring won in 1901 de eerste Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn werk aan een antiserum tegen difterie. Enkele jaren later volgde in 1908 een Nobelprijs voor Paul Ehrlich en Eli Metchnikoff op basis van hun resultaten van onderzoek aan ons afweersysteem. Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich wordt ook de vader van de chemotherapie genoemd.

In 1930 volgde nog een andere toekenning van de Nobelprijs voor de Geneeskunde en wel aan Karl Landsteiner voor de ontdekking van bloedgroepen. In een epiloog geeft de auteur een overzicht over de kennis van de afweer zoals we die nu bezitten is verkregen en illustreert dit overzicht aan de hand van toegekende Nobelprijzen. Het cahier sluit af met een uitgebreide verklarende begrippenlijst, een overzicht met internet informatiebronnen en een overzichtslijst met medewerkende auteurs.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (38) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (38) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (38) - 4

ISBN 978-90-73196-91-9, “Ons afweersysteem”, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2018, 132 pagina’s. Bestellingen via www.biomaatschappij.nl.

Het thematisch verzamelen van postzegels levert telkens weer nieuwe informatie op over het gekozen verzamelthema en verrast verzamelaars met details uit specifieke vak- en interessegebieden. Ga de uitdaging aan om postzegels te verzamelen in de vorm van een thematische verzameling. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen