Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (2)

28 juni 2023

De gebroeders Lumière waren Franse zakenlieden en filmpioniers. Met hun uitvinding van de cinématographe waren zij een van de grondleggers van de cinematografie. In de loop van de geschiedenis wordt Louis Lumière ook wel “de vader van de cinema” genoemd. Auguste Marie Louis Nicholas Lumière (Besançon, 19 oktober 1862 - Lyon, 10 april 1954) en Louis Jean Lumière (Besançon, 5 oktober 1864 - Bandol, 6 juni 1948), werden beiden geboren in Besançon en groeiden op in Lyon.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (2)

Geschiedenis van de film

Hun vader, Antoine Lumière, had een fabriek gespecialiseerd in fotografische apparaten. De broers maakten daardoor in hun jeugd al kennis met fotografie, film en de bijbehorende apparatuur in de fabriek van hun vader. Zij gingen na hun opleidingen werken in de fabriek van hun vader, Louis als natuurkundige en Auguste als de manager. In 1893 namen de broers de fabriek over. Antoine Lumière leerde veel van de bewegende beelden die hij zag tijdens de Parijse demonstratie van Edisons kinetoscoop.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (2) - 4

Vader en zonen lieten zich inspireren en ontwikkelden en bouwden een bijzonder filmtoestel “om hun chronofotografische afdrukken te realiseren en te bekijken”. Zij lieten belangrijke delen van dit unieke toestel patenteren. Op 19 maart 1895 gebruikten de gebroeders Lumière deze uitvinding om arbeiders te filmen bij het verlaten van hun fabriek. Door postzegels in de filatelistische collectie Lumière volgen verzamelaars van “dichtbij” het baanbrekende werk van de gebroeders Lumière en van andere pioniers van de cinema. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen