Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (30)

27 juni 2023

Ook effecten van fouten of tekortkomingen in de binoculaire motorische controle en de sensorische versmelting van de linker en rechter afbeeldingen door onze hersenen zijn helder beschreven. Dankzij proefjes is het mogelijk om al snel het effect van het zien met twee ogen zelf te ontdekken. Vooral bij kinderen wordt dan een verrassend optisch effect waargenomen door het “gat” in je hand.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (30)

Het oog en oogheelkunde

Van uiterst praktische waarde is de bijdrage over het dominante oog. Volgens de schrijvers hebben de meeste personen een dominante hand, voet en oog. Bij ruim 60 % van de mensen is het telkens de rechterzijde die dominant is. Het is voor de oogarts en de optometrist van belang om vast te stellen welk oog dominant is. De auteurs bespreken een veel gebruikte methode.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (30) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (30) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (30) - 4

Aandacht is er ook voor het verschijnsel dubbelzien. De lezers maken tevens kennis met allerlei specifieke onderzoeksmethoden om de kwaliteit en volledigheid van binoculair zien vast te stellen. Vanaf hoofdstuk 7 behandelen de auteurs oogbewegingen, de visuele reactie op dichtbij staande objecten. In het hoofdstuk Diepte Zien komt specifiek de stereoscopische waarneming uitgebreid aan de orde. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen