Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (5)

1 juli 2023

De carrière van Auguste & Louis Lumière als filmmakers is relatief van korte duur geweest. De eerste jaren van hun werkzame leven werkten de gebroeders aan fotogevoelige platen in de fabriek van vader Claude Antoine. De fotografie ondervond wereldwijd een grote aantrekkingskracht vanuit professionele- en privéfotografen. Hun belangstelling voor fotografie vormde een uitstekende basis voor hun activiteiten met filmopname, -ontwikkeling en -weergave apparatuur.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (5)

Geschiedenis van de film

De film werd voor de gebroeders heel snel een verdienmodel en een grote industrie. Na enkele jaren in de 20e eeuw verkochten de gebroeders in 1905 hun filmcamerarechten aan Charles Pathé (1863-1957) en richtten zij zich op de toekomst in de kleurenfotografie, waar zij ook patenten voor aanvroegen in 1903. Het octrooi voor de realisatie van een autochroom werd pas toegekend in 1907.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (5) - 4

Zo wordt een thematische postzegelverzameling rondom de fascinerende gebeurtenissen en feiten in het leven en werk van de gebroeders Lumière steeds interessanter voor verzamelaars. Door het relatief smalle onderwerp Lumière uit te breiden met de ontstaansgeschiedenis van bewegende beelden wordt de collectie uitgebreider en waardevoller voor zowel de liefhebbers van de film als die van de fotografie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen