Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (3)

30 juni 2023

Op 22 maart 1895 gaven de Lumières een eerste vertoning van hun toestel voor een publiek van ongeveer tien personen. Hun toestel was een filmcamera en filmprojector in één. Het toestel was in staat om de filmbeelden op te nemen, deze te ontwikkelen om ze vervolgens te tonen op een scherm voor publiek. Er werd minder materiaal gebruikt dan bij de kinetoscoop.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (3)

Geschiedenis van de film

De cinématographe was ook lichter en draagbaarder dan de kinetoscoop en de film kon door meerdere mensen tegelijk bekeken worden. In de voortgang van de techniek valt op dat de Lumières ook 35mm-films hanteerden, maar met een andere perforatie dan de Edisons kinetoscoop.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (3) - 4

Een kleurrijke affiche voor de eerste filmvertoning van de gebroeders Lumière is afgebeeld op een uitgegeven postzegel uit Chili ter gelegenheid van de eerste officiële presentatie van 100 jaar film, die plaatsvond op 28 december 1895 in Parijs. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen