Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (4)

30 juni 2023

Op 28 december 1895 vertoonden de gebroeders hun films in de Salon du Grand Café, een ruimte in de kelder van het Grand Café aan de Boulevard des Capucines in het 9e arrondissement in Parijs. In de projectieruimte vertoonden Auguste en Louis tien korte films. Deze gebeurtenis wordt over het algemeen beschouwd als de eerste betaalde publieke vertoning van films, maar in feite waren de gebroeders Skladanovsky in Berlijn hen voor.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (4)

Geschiedenis van de film

Hun toestel was echter inferieur aan dat van de Lumières. Met hun show maakten de gebroeders Lumière een succesvolle tournee, waarmee ze over de hele wereld trokken. Zo vond op 1 maart 1896 in een zaal in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen te Brussel de eerste filmvoorstelling in België plaats, op 12 maart van dat jaar was de cinématographe te zien in Amsterdam.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (4) - 4

De meeste films duurden echter niet langer dan een minuut en werden gefilmd door Louis Lumière. Bij elkaar heeft deze meer dan honderd films gemaakt. Enkele films kregen het predicaat de “eerste” te zijn. De films van de Lumières vertelden over het algemeen geen verhaal, maar waren bedoeld om de bijzondere eigenschappen van het medium film te tonen.

Het succes van de eerste filmvertoningen was dan ook voornamelijk te danken aan de attractiestatus van de film, de nieuwsgierigheid van de bezoekers en veelal aan het verrassingseffect van de bewegingen in de film. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen