Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (8)

2 juli 2023

De toelichting bij de beelden op de DVD is gegeven door Thierry Frémaux in het Frans en door Bertrand Tavenier in het Engels. Beiden zijn werkzaam in de organisatie Institut Lumière te Lyon. Dit instituut is opgericht in 1982 en is gehuisvest in het hart van Montplaisir, de historische wijk van Lyon, waar de gebroeders hun filmapparaat hebben uitgevonden.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (8)

Geschiedenis van de film

Zij hebben hier de eerste film uit de geschiedenis van de cinema Sortie d’usine in 1895 gedraaid. Het instituut is een herinneringsplaats en een projectiezaal en is daarmee een levend filmmuseum. Er worden films geprojecteerd, exposities ingericht en de beste regisseurs uit de filmwereld worden uitgenodigd voor voorstellingen en lezingen. Raadpleeg de informatie op de website voor de openingstijden van het instituut.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (8) - 4

Neem bij gelegenheid een kijkje in het museum in het Institut Lumière, 25 rue du Premier-Film, 69352 Lyon (F) en raadpleeg www.institut-lumiere.org. Met de thematische verzameling van postzegels op het gebied van Foto en Film is het mogelijk om de gehele geschiedenis van de foto en de film op postzegels te volgen. Binnen onze rubriek “aandacht voor: Lumière”, geven wij daarom slechts een compacte inspiratie om te starten. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen