Polaroidcamera’s creëerden nieuwe kunstzinnige wegen

3 juli 2023

Iedereen die al langere tijd bekend is met fotografie en fotograferen weet nog uit de herinnering dat Polaroid het direct-klaar fototoestel introduceerde op de fotomarkt. Polaroid was magisch en gelijk praktisch. Binnen enkele minuten verschijnt als bij toverslag de foto die zojuist is geschoten.

Polaroidcamera’s creëerden  nieuwe kunstzinnige wegen

Das Polaroid Projekt

De inhoud van de omvangrijke publicatie “Het Polaroid Project: De verovering door de kunst” laat zien hoe kunstenaars zich deze innovatieve techniek eigen maakten, hoe ze ermee experimenteerden en telkens nieuwe manieren van ontwerpen en toepassingen ontdekten, door ruim meer dan 300 werken van internationaal bekende kunstenaars.

De Polaroidfoto’s komen uit de Polaroid Collection. In 1943 vroeg de dochter van Edwin Land waarom ze een foto die ze net had gemaakt niet kon zien. Een uur later had de Amerikaanse onderzoeker en uitvinder een technische basis ontwikkeld om de tot dat moment schijnbaar onmogelijke wens werkelijkheid te laten worden.

Polaroidcamera’s creëerden  nieuwe kunstzinnige wegen - 2

Zo begon de geschiedenis van Polaroid-direct-klaar-fotografie, een uitvinding die in gelijke mate een revolutie teweegbracht in de fotografie. Veel artiesten herkenden al snel de opwindende nieuwe mogelijkheden die de baanbrekende technologie van Land bood, en het bedrijf op zijn beurt benaderde de artiesten met een open geest.

De kunstwereld werd voor vele kunstenaars rijker door het toepassen van polaroidfoto’s voor studie en werk. Met de onderzoekende en informatieve tekstbijdragen biedt “Das Polaroid Projekt” een unieke kijk op het Polaroid-fenomeen. Het boek bevat ook meerdere pagina’s met voorbeelden van camera’s.

ISBN 978-3-7774-2873-4, “Das Polaroid Projekt”, William A. Ewing, e.a., Hirmer Verlag, 2017, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen