Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (13)

1 april 2023

De komst van de harde lens en uitvinding van de zachte lens (Otto Wichterle, 1961) brachten spectaculaire ontwikkelingen in de optometrie en bij de opticiens te weeg. Natuurlijk is er voldoende aandacht voor diagnoses en diagnostische apparatuur. De auteur geeft antwoord op de vraag: “Zien vrouwen anders dan mannen?” Voor licht als een symbool van kracht, schoonheid, oorlog, magie, ontwikkeling en religie heeft de auteur een uitgesproken benadering.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (13)

Het zien en visueel waarnemen

Blindheid en oogafwijkingen en het gebruik van bepaalde kleuren bij enkele beroemde kunstenaars geven een beeld van veel voorkomende praktijksituaties. Opvallend is de kleurkeuze van Claude Monet voor en na zijn cataractoperatie en de belangstelling van Pieter Brueghel de Oudere voor blinde medemensen op één van zijn beroemde schilderijen. Er is een aantoonbare invloed van het gezichtsvermogen bij kunstenaars op hun kunstwerken. Over cataract is veel informatie gegeven. Eveneens over de veel voorkomende oogaantasting in de vorm van de leeftijdsgebonden macula degeneratie - LMD. (Wordt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (13) - 4


Gerelateerde artikelen