Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (21)

12 februari 2024

Veel optische verschijnselen in de natuur kunnen gewoon met het blote oog gezien worden, zoals schaduwen, regenbogen, zonsverduisteringen, luchtspiegelingen en halo’s. Een combinatie van licht, kleur en natuur levert regelmatig fantastische en veelal magische beelden op bij het kijken naar de hemel, het water of in de natuur. Soms valt het optische verschijnsel direct op en in een ander geval pas na enige tijd.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (21)

Licht en kleur in de natuur

De auteurs van het zeer mooi uitgevoerde en informatieve boek “Licht en kleur in de natuur” hebben zich laten inspireren door hun waarnemingen in een sterrenwacht en zeker door de wereldberoemde Minnaerts publicatie “Light and Colour in the Open Air”. Alle zelf waargenomen vormen van visuele fenomenen in de natuur zijn door de auteurs in beeld gebracht en uitgebreid besproken.

Ook is er gebruik gemaakt van het werk van wetenschappers en andere informatie- en beeldbronnen. De auteurs behandelen de inspirerende onderwerpen aan de hand van acht hoofdstukken. Bij elk hoofdstuk of specifiek onderwerp is er een korte theoretische verhandeling om het aangegeven verschijnsel te verklaren en de kennis erover te kunnen verdiepen.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (21) - 2 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (21) - 3 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (21) - 4

Zij zijn er bovendien van overtuigd niet alle mogelijke verschijnselen besproken te hebben en roepen daarom de lezers op om met nog meer interesse en inspanningen naar het verschijnsel van licht en kleur in de natuur te kijken. De inhoud van dit boek biedt daar alle aanleiding voor en is een fascinerende inspiratiebron voor elke persoon, die met meer dan alleen een blik zijn ogen en hersenen laten genieten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-8571-025-7, “Licht en kleur in de natuur”, David K. Lynch en William Livingston, Uitgeverij Veen Magazines, 2006, 228 pagina’s.


Gerelateerde artikelen