In 2023 bijzondere aandacht voor Nicolaas Copernicus

13 februari 2024

Ter gelegenheid van het feit dat in het jaar 2023 de 550e geboortedag van de internationaal bekende wetenschapper en ontdekker Nicolaas Copernicus (1473-1543) gevierd werd, verscheen in Liechtenstein het postzegelblok met 3 verschillende zegels. De mooie uitgave focust op het gevarieerde leven van de cartograaf, de astronoom en de dokter. Bovendien verschenen er 3 kaarten met verwijzingen naar zijn werk.

In 2023 bijzondere aandacht voor Nicolaas Copernicus

Copernicus studeerde kerkelijk recht, wiskunde en astronomie.

Copernicus werd 550 jaar geleden geboren in wat nu het Poolse Thorn (Toruń) is. Het is tevens het jaar waarin er aandacht is voor het 480e jaar van zijn overlijden. Zijn ontdekkingen vormen de basis voor veel astrologische en wiskundige bevindingen. Copernicus werd vooral bekend door het ontwikkelen van het heliocentrische wereldbeeld. Hierdoor werd de aarde niet meer zoals voorheen gezien, maar eerder de zon in het centrum van het planetenstelsel.

In 2023 bijzondere aandacht voor Nicolaas Copernicus - 2 In 2023 bijzondere aandacht voor Nicolaas Copernicus - 3 In 2023 bijzondere aandacht voor Nicolaas Copernicus - 4

Copernicus studeerde kerkelijk en wereldlijk recht en bestudeerde ook wiskunde en astronomie. Na zijn studies werkte hij aanvankelijk als secretares en arts. Vanaf 1526 maakte hij diverse kaarten, waaronder die van de verenigde staat het “Koninkrijk Polen - Groothertogdom Litouwen” en een gedetailleerde landkaart van Pruisen. Georg Joachim Rheticus, afkomstig uit de naburige stad Feldkirch en leerling van Copernicus, droeg aanzienlijk bij aan het verspreiden van het Copernicaanse wereldsysteem.

Georg Joachim de Porris (in het Duits von Lauchen), bekend als Rheticus (1514-1574), was wiskundige, cartograaf, instrumentmaker, leraar en medicus. Hij stelde onder andere tabellen voor goniometrische functies samen en hielp bij diens belangrijke publicatie “Revolutionibus orbium coelestium”. De maankrater “Rhaeticus” is naar hem vernoemd. In 1542 publiceerde hij de verhandeling “Lateribus et angulis triangulorum”, over zijden en hoeken van driehoeken. In 1551 publiceerde hij tabellen van de zes goniometrische functies sinus, cosinus, tangens, cotangens, secans, cosecans. Inspiratie: brochure Liechtenstein Post.


Gerelateerde artikelen