Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (1)

13 februari 2024

Ons brein lijkt in zijn doen en laten op een denk-, opdrachten- en doemachine met een modern 24/7 leven vol bewuste en onbewuste handelingen en andere activiteiten. Al eeuwenlang is men op zoek naar de geheimen van het brein en wordt het functioneren ervan tot in de microdetails onderzocht. Voor velen blijft het brein nog steeds een mysterieus orgaan. Maar er zijn inmiddels meerdere wetenschappers door hun studie, onderzoek en experimenten op de hoogte van de globale werking van het menselijk brein.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (1)

Wereldwijd heeft zich een nieuwe innovatieve wetenschap rond de geheimen en werking van de hersenen ontwikkeld, namelijk het vakgebied de neurowetenschappen. En dat dankzij zeer kostbare hightechapparatuur, supersnelle computers en vooral dankzij kolossale subsidies en studiebeurzen vanuit overheden en organisaties. Gelukkig zijn er fantastische resultaten bereikt, die dankzij publicaties, verhandelingen en voordrachten voor het publiek toegankelijk zijn.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (1) - 4

Onder aansturing van auteur en wetenschapper Max van der Linden, met medewerking van collega wetenschappers, is het boek “Hersenwerk” tot stand gekomen. In de aantrekkelijke en helder geschreven bijdragen geven zeven jonge neurowetenschappers een beeld van de meest recente ontwikkelingen binnen de neurowetenschap in de 21e eeuw. Ook wordt regelmatig teruggekeken naar vele mijlpalen in de ontwikkelingen van hersenonderzoek, belangrijke onderzoekstechnieken en theorieën van de neurowetenschappen anno 2017. Het team van 7 wetenschappers heeft ook hulp ontvangen van collega-wetenschappers bij het doornemen van manuscripten voor verschillende hoofdstukken.

In de hoofdstukken worden de belangrijkste neurale aspecten van onze gevoelens, gedachten en van ons gedrag behandeld. Om als geïnteresseerde leek alles goed te kunnen volgen, is het noodzakelijk om enige kennis te krijgen van de neuroanatomie en van methoden waarmee neurowetenschappers hun onderzoek uitvoeren. Daarom bespreken de auteurs de vorm en functie van het neuron, de anatomie van het centrale en autonome zenuwstelsel, de bouw van ons brein en de verschillende onderdelen en functies ervan. Dankzij de resultaten van wetenschappelijk onderzoek van de Italiaanse arts Camillo Golgi (1843-1926) en de Spaanse patholoog Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) werd aan het eind van de 19e eeuw al de basis gelegd voor de ontwikkeling van de moderne neurologie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen