Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (19)

10 februari 2024

Het instructieboekje voor het gebruik van kleur in algemene situaties en kunstzinnige toepassingen geeft na de inleiding over het fenomeen van kleur, met een knipoog naar een kleurenleer, een stap voor stap instructie om een kleurrijk schilderwerk te kunnen realiseren. Een wereld zonder kleur kunnen we ons nauwelijks voorstellen. De wereld zou er bijzonder saai uitzien. Toch maar goed dat er kleuren zijn. Kleuren creëren emoties, kunnen zowel rustgevend als opwindend zijn, energiek of kalmerend zijn. Je zult echter nooit een ziekenhuiskamer rood geverfd zien.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (19)

Color and How To Use It

Kleur is gedefinieerd, genormeerd en in wetten vastgelegd. Kleur is echter ook een zaak van persoonlijke voorkeuren, die vooraf op een natuurlijke wijze zijn bepaald of die in de loop van de tijd kunnen ontstaan. Kleur is ook een natuurkundig fenomeen en de eigenschappen van kleur zijn veelvuldig onderzocht door wetenschappers en zijn vastgelegd in theoretische en praktische grondslagen van meerdere vormen van kleurenleer.

De auteur brengt voorafgaand aan de werkzaamheden van de lezer als “kunstschilder” een algemene en begrijpelijke inleiding over het ontstaan van kleur, de ontdekking van het kleurenspectrum en over standaard eigenschappen van kleur, zoals reflectie, refractie, pigmenten, mengen, harmonie, warme en koude kleuren. Na de presentatie van een reeks aan praktische voorbeelden is het tijd geworden om zelf een palet en kwast ter hand te nemen. Er ontstaan een aantal prachtige landschappen.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (19) - 2 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (19) - 3 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (19) - 4

ISBN 0-929261-05-4, “Color and How To Use It”, William F. Powell, Walter Foster Publishing, 1984, 64 pagina’s.

Voor de thematische postzegelverzamelaars een handige informatiebron om snel nog meer te weten te komen over het fenomeen kleur, de eigenschappen en de invloed van licht en kleur op waarnemingen. Het verzamelthema Licht en Kleur heeft meerdere relaties tot andere interessante en boeiende thema’s in de filatelie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen