Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (3)

31 januari 2024

Perzisch astronoom en wiskundige Abu Ali al-Hasan ibn al-Haytham, ook wel genoemd Ibn Al-Haytham en in Europa bekend als Alhazen, experimenteerde met licht en het gezichtsvermogen en is internationaal bekend als de grondlegger van de optometrie. Een studieboek over optometrie schreef de geleerde in het jaar 1021. Ibn Al-Haytham was tevens een van de eerste geleerden die de mogelijkheid van een eindige lichtsnelheid beschreef.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (3)

Ibn Al-Haytham experimenteerde met licht en het gezichtsvermogen.

Voor verzamelaars van optica op bankbiljetten is een prachtig ontworpen bankbiljet uit Irak met het portret van Ibn Al-Haytham afgebeeld en beschikbaar. Ook op het vlak van postzegels verschenen er juwelen met interessante informatie. Educatie stond op de agenda van de organisatie van het evenement “Jaar van het licht”. Zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs is er lesmateriaal beschikbaar.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (3) - 4

Kijk voor interessante optica proefjes op de site www.proefjes.nl. Andere proefjes gaan over lenzen, kleuren, eigenschappen van lichtstraling, het functioneren van het optische systeem en het functioneren van het menselijk oog. Filatelisten werden in en rond 2015 in ruime mate beloond met een schat aan aantrekkelijke postzegels over en met het fenomeen Licht. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen