De wereld in licht en kleur (1)

31 januari 2024

Sinds de prehistorie speelt kleur een belangrijke rol in ons leven. Soms is het gebruik een bewuste handeling en soms ontstaat kleur geheel onderwachts. Kleur maakt onder andere deel uit van culturele rituelen, kunstuitingen en architectuur. Kortom, kleur maakt een integraal deel uit van ons gevoel, gedrag, waarneming en samenleving. De inhoud van het boek “Colour World” neemt de lezer mee naar de fascinerende wereld van licht en kleur.

De wereld in licht en kleur (1)

Colour World

Auteur Seppo Rihlama bespreekt in het eerste hoofdstuk de grondbeginselen van het zien en waarnemen, het ontstaan van kleuren en het verschijnsel van kleurzienstoornis. Ruim 8 procent van de mannen en een 0,5 procent van de vrouwen is “kleurenblind”. Een bespreking over de eigenschappen van licht, een kleurrijk beeld van de zichtbare straling uit het elektromagnetische spectrum vanuit verschillende lichtbronnen en een uitleg van de begrippen interferentie, polarisatie en fluorescentie sluiten dit gedeelte af.

In een volgend gedeelte bespreekt de auteur een aantal specifieke begrippen uit de kleurenleer, de verschillende in gebruik zijnde internationale kleursystemen en een historisch overzicht van de ontwikkelingen van vrijwel alle kleursystemen. In dit overzicht is ook het systeem van Seppe Rihlama, bekende als het RA-wiel, weergegeven. Alle verdere kleurencombinaties van licht en pigmenten in het boek zijn gebaseerd op de opbouw van dit RA-kleurenwiel.

ISBN 951-682-561-3, “Colour World”, Seppo Rihlama, The Finnish Building Centre Ltd., 1999, 166 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen