Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (6)

1 maart 2021

Escher heeft zich nooit aangesloten bij de bestaande internationale kunstenaarsgroep van surrealisten, maar zijn werk heeft wel op een bepaalde manier overeenkomsten met dat van de schilders René Magritte en Salvador Dalí. Zij speelden net als Escher dat deed met een aantal merkwaardige onvolkomenheden bij onze visuele waarne-ming en onze interpretatie en verwerking van de beelden.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (6)

Maurits Cornelis Escher op postzegels

Er is namelijk sprake van optisch bedrog en een gegoochel met het perspectief. In tegenstelling tot beroemde tijdgenoten dacht Escher meer aan het realiseren van nieuw uniek werk dan aan het verhogen van zijn oplagen en hogere verkoopcijfers. Ondanks zijn verrassende vindingrijkheid en populariteit elders in de wereld kreeg het Britse publiek zelden een kans om Eschers originelen van dichtbij te bekijken.

Zijn kunstwerken verschenen wel op hoezen van vinylplaten, maakten deel uit van films en werden getoond op televisie. Het reizen bleek een belangrijk deel uit te maken van zijn leven en werk. Escher deed er inspiratie mee op. Schetsen die hij maakte in het Alhambra maakten tevens deel uit van de tentoonstelling. Zijn meesterlijke vlakverdelingen zijn wereldberoemd geworden.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (6) - 4
Met onmogelijke figuren en geometrische vlakverdelingen.

Ook door het werk van Roger Penrose en zijn wetenschappelijke publicaties en presentaties over het fenomeen van de onmogelijke driehoek en de door hem gevoerde correspondentie, werd Escher nog meer geïnspireerd tot het maken van spraakmakende kunstwerken. Door een telkens maar oplopende vraag naar prenten nam de productie ervan toe. (Wordt vervolgd).