Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (2)

14 februari 2024

Het tweede hoofdstuk “Van neuron tot netwerk” gaat het in het bijzonder over de geschiedenis van de neurowetenschappen. Dit gedeelte is extra interessant voor de nieuwsgierige lezers door de detailleringen en de vele kleine successen, die uiteindelijk de grondslag vormden voor een stormachtige ontwikkeling in de neurologie en de neurowetenschappen. Dankzij slimme experimenten en observaties met nieuwe technieken en geavanceerde apparatuur zijn oudere methoden en theorieën compleet vervangen.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (2)

Hersenwerk

Door de vele live hersenoperaties in tv-programma’s is de interesse in het wel en wee van ons brein sterk toegenomen. De geschiedenis van de neurowetenschappen laat ook een paradox zien. Hoe meer wij weten over ons brein, hoe complexer het wordt om alles te begrijpen en ons voor te stellen. Kunstmatige intelligentie is daarom waarschijnlijk nog ver van ons weg. Door de diversiteit van de onderwerpen en de verschillende manieren van beschrijven en uitleggen is het antwoord daarop in het boek gegeven.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (2) - 4

Over visuele waarneming, het samenspel van zinnen en geest, heeft de wetenschap al veel in kaart gebracht. Ook visuele illusies komen ter sprake in een hoofdstuk met informatie uit de praktijk. Een boek voor vakgenoten en onderzoekende personen. Ook voor vele postzegelverzamelaars met een interesse of een keuze voor het hoofdthema neurologie, aangevuld met aanvullende, respectievelijk zelfstandig functionerende vakgebieden als psychologie, neurofysiologie, psychiatrie en andere deelgebieden, alsmede voor apparaten voor onderzoeks- en behandelmethoden biedt dit waardevolle studieboek een schat aan wetenswaardigheden. Daarmee krijgt de verzameling een bredere en educatieve waarde. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-5875-867-5, “Hersenwerk”, Max van der Linden, e.a., Boom uitgevers, 2017, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen