Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (3)

15 februari 2024

Het grootste deel van het leven en werk van de Tsjechische wetenschapper, neuroloog, ontdekker Jan Evangelista Purkinje (1787-1869) stond ten dienste van de wetenschap en het onderzoek naar de achtergronden van onze visuele waarneming. Met zijn methode van aanpak en zijn veelzijdige gedrevenheid als medisch specialist was hij een pionier in de ontwikkeling en de betekenis van de neurowetenschap als erkend vakgebied in de Tsjechisch-Duitse wetenschap in de 19e eeuw. Op zijn naam staan een reeks van invloedrijke ontdekkingen.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (3)

Het werk van Goethe en zijn kleurenleer was bij Purkinje bekend.

De belangrijkste bijdragen aan de wetenschap lagen echter op het gebied van de visuele perceptie en de invloed ervan op de psychologische benadering van zien en waarnemen. In het boek geven de auteurs een overzicht van zijn interessante bijdragen, zijn kijk op het belang van verschillende rakende vakgebieden en laten de historische feiten herleven. Op de voorzijde van het boek is een optisch fenomeen met concentrische cirkels afgebeeld. Naast het zichtbare bewegingseffect bevat de afbeelding bij nadere beoordeling een plaatje van Purkinje.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (3) - 4

Hij stond in de internationale wetenschap en bij zijn studenten als hoogleraar hoog aangeschreven. De dissertatie “Bijdragen over het zien in subjectieve zin” (1819) werd in de Duitse taal gepubliceerd en in 1823 verscheen een uitgebreidere versie ervan. Een aantal ontdekte visuele verschijnselen dragen zijn naam, zoals de Purkinje-boom (een stelsel van kleine bloedvaten in het netvlies), de Purkinje-beelden (reflecties van het vlammetje van kaarsen door de structuur van het oog) en het bekende Purkinje-effect. Van het werk van Goethe en zijn kleurenleer was Purkinje volledig op de hoogte.

De intensiteit van een kleur neemt af bij een verminderde helderheid van de ruimte of omgeving waarin de kleurvlakken of gekleurde objecten zich bevinden. In het bijna donker zullen wij de kleuren slechts herkennen in een bepaalde intensiteit van een zwart-wit verhouding. Bij een experiment met een rood en een blauw gekleurd object, zal het blauwe object duidelijk intensiever waargenomen worden als het rode object in een mager verlichte ruimte. Dit optische effect werd in 1825 ontdekt en beschreven door neuroloog Purkinje. Zelfs Goethe was sterk onder de indruk van zijn theorie en zijn neurologische benadering over het zien en waarnemen en zijn theorie over kleur. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen