Het oog van de kunstenaar (1)

16 februari 2024

Door het werk van de auteurs Michael F. Marmor en James G. Ravin is in samenwerking met enkele vooraanstaande auteurs een uniek en zeer waardevol kunstboek ontstaan. Het boek “The Eye of the Artist” geeft een beeld van de eigenschappen van de visuele waarneming en tevens een beeld van de beperkingen van het oog, die van invloed zijn geweest of nog steeds invloed hebben op de waardering voor het werk van kunstenaars door de eeuwen heen. Vanaf de Griekse geschiedenis tot de moderne Amerikaanse periode neemt het boek de lezer mee op een geïllustreerde reis door de kunstgeschiedenis.

Het oog van de kunstenaar (1)

The Eye of the Artist

Telkens wordt het onderwerp aangevuld met feiten en wetenswaardigheden voor oogheelkundigen en fysiologen. Bij het doorkijken van het boek wordt de lezer meteen al getroffen door de prachtige vormgeving en het gebruik van de kleurrijke illustraties. Van nagenoeg alle wereldbekende kunstenaars zijn afbeeldingen van hun werken gebruikt om de tekst te ondersteunen. Het boek slaat bovendien een brug tussen de medische wetenschap en de artistieke kan van de filosofie.

Ook geven de auteurs ruimte voor het voeren van discussie of het vormen van een eigen mening over de verschillende benaderingen van de leer en het gebruik van kleuren door Turner of door Goethe. Hoe werkt ons proces van de visuele waarneming bij het zien van illusies of bijzondere optische verschijnselen. Een boek om absoluut te bezitten of als waardevol document om bij een bijzondere gebeurtenis of viering te schenken. Verdeeld in zes hoofdstukken worden de verschillende onderwerpen behandeld. Een aantal onderwerpen werden uitgebreid gepresenteerd in voordrachten tijdens internationale congressen voor oogheelkundigen. (Wordt vervolgd).

Het oog van de kunstenaar (1) - 2 Het oog van de kunstenaar (1) - 3
Voorbeelden van onmogelijke constructies.

ISBN 0-8151-7244-3, “The Eye of the Artist”, Michael F. Marmor en James G. Ravin, Mosby-Year Book, Inc. 229 pagina’s.