Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (4)

16 februari 2024

Goethe was wel teleurgesteld dat hij in de eerste druk van de dissertatie niet werd geroemd voor zijn verhandeling over de kleurenleer (1810). Het studieboek geeft voorts de resultaten weer uit onderzoeken en zijn visie over nabeelden en het bestaan van de blinde vlek op het netvlies. Zijn neurowetenschappelijke benadering heeft een grote invloed gegeven op de ontwikkelingen in de oogheelkunde en het begrijpen van de werking van ons brein op licht- en beeldindrukken. “Purkinje’s Vision” geeft een frisse en interessante kijk op de ontwikkeling van de neurologie als basis voor het begrijpen van onze visuele perceptie.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (4)

Purkinje’s Vision

Het menselijke brein wordt al eeuwenlang bestudeerd door de wetenschappers uit meerdere vakgebieden van psychologie tot neurologie. Maar mediaspecialisten en deskundigen op het gebied van de visuele waarneming hebben belangstelling voor de werking van onze hersenen. Als orgaan en de plaats voor ons denken, herkennen en bewustzijn heeft ons brein nog steeds veel geheimen en onduidelijkheden voor wetenschappers en onderzoekers.

Het zoeken naar details van het functioneren en naar een beeld van de activiteiten, die plaatsvinden in ons brein heeft inmiddels veel studiemateriaal opgeleverd. Hoe de wetenschappers in het verleden zochten naar de werking van ons brein laat het studieboek “Ikonografie des Gehirns” op duidelijke en onderhoudende wijze zien. Het brein is ook regelmatig onderdeel van spot en satire, maar in bijna alle gevallen een serieus orgaan dat met respect wordt behandeld en in beeld wordt gebracht.

De lezer maakt kennis met experimenten en met technieken voor hersenonderzoek. Meerdere deskundigen werkten mee aan het samenstellen van dit referentie werk over het zoeken naar de werken van ons brein. Er zijn in de loop der vroege tijden veel tekeningen gemaakt. Een artikel in het boek geeft een beeld van het gebruik van de leerfilm om de toeschouwers alles te tonen over de gecompliceerdheid van de werking van de hersenen. Een uiterst interessant en informatief referentieboek. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-8058-3642-4, “Purkinje’s Vision”, Nicholas J. Wade en Josef Brožek, Lawrence Erlbaum Publishers, 2001, 159 pagina’s.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (4) - 4

ISBN 978-3-05-004463-7, “Ikonografie des Gehirns”, Matthias Bruhn, Akademie Verlag, 2008, 135 pagina’s.


Gerelateerde artikelen