Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (5)

17 februari 2024

In het indrukwekkende bouwwerk van het op de werelderfgoedlijst staande complex Völklinger Hütte in het Duitse Völklingen bij Saarbrücken vond in 2010 de fascinerende educatieve expositie “Jouw brein: denken, voelen en handelen” plaats in een grote oorspronkelijke bedrijfshal van de staalfabriek Völklinger Hütte. Nu mag dit complex zich een Europees Centrum voor Kunst en Industriecultuur noemen. Het is voor de eerste maal dat het concept van deze educatieve expositie in Duitsland aan het publiek werd getoond.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (5)

Expositie “Jouw brein: denken, voelen en handelen”.

Deze expositie werd gepresenteerd in samenwerking met het Deense Science Center Experimentarium in Kopenhagen en bestaat onder andere uit 60 opstellingen voor het zelf uitvoeren van experimenten of het van dichtbij beleven van de werking van de hersenen op een oppervlakte van ruim 1000 m². Daarmee had dit tentoonstellingscomplex in Völklingen een geweldige expositie voor jong en oud en zeker voor leerlingen en studenten, die al spelenderwijs heel veel konden leren over het ontstaan, de ontwikkeling en over de bouw en functioneren van ons brein.

Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Neurologie - Psychologie (5) - 4

Ons brein heeft als grijze massa slechts de omvang en vorm van een halve walnoot in een over gedimensioneerde grootte en is daarmee gelijk één van de spannendste en fascinerendste organen van de mens. De bezoekers kregen door de interactieve opstellingen meer over het brein, meer over zichzelf en over het bewust en onbewust denken, voelen en handelen te weten. Ook het zien en waarnemen kreeg een aparte plaats in de uit te voeren experimenten. Meerdere vragen werden beantwoord na het actief beleven van het prachtige en educatieve concept van de expositie. Onze hersenen zijn niet altijd te vertrouwen. Zeker niet bij onze visuele waarneming, maar ook de andere zintuigen vragen om speciale aandacht bij onze beoordeling van hetgeen we ruiken, voelen, horen en proeven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen