Wereld van de verzamelaar van postzegels wijzigt enorm

18 februari 2024

De postzegelcollecties van bestaande nog actieve verzamelaars zullen zonder twijfel over enkele jaren er anders uitzien, indien er telkens sprake is van het aanvullen met nieuw uitgegeven frankeergeldige zegels. Alleen al het begrip en de praktische betekenis van ‘uitgegeven’ heeft al vele jaren een gewijzigde invulling gegeven bij alle verzamelaars van postzegels, die een zogenoemde officieel uitgebrachte postzegel wilde toevoegen aan de collectie.

Wereld van de verzamelaar van postzegels wijzigt enorm

Optische Illusies bij Post Liechtenstein.

Er zijn inmiddels ontelbare personen, instituten, bedrijven en organisaties, die onder het begrip ‘persoonlijke zegels’ onbeperkt officiële zegels kunnen laten verschijnen en te koop aanbieden. Ook verschijnen er zeer regelmatig (overigens veelal geweldig mooi ontworpen en zeer waardevolle aanvullingen voor thematische collecties) in voornamelijk Afrikaanse landen zegels en blokken, die fors aan de prijs zijn en niet erkend worden door meerdere nationale en internationale postzegelorganisaties.

Dan zijn er ook nog de opkomende cijfer en letter codes die eenvoudig vanuit een digitaal ontvangen melding op de te verzenden brieven met een balpen worden geschreven en nog aankomen ook. Het valt ons ook op dat steeds meer officiële postbedrijven kostbare bijzondere uitgaven te koop aanbieden. Velen hebben ook nog een kater overgehouden van het niet eerlijk ongeldig verklaren van alle aangeschafte Nederlandse guldenpostzegels in losse situaties en in de Jaarpakketten.

Wereld van de verzamelaar van postzegels wijzigt enorm - 2 Wereld van de verzamelaar van postzegels wijzigt enorm - 3 Wereld van de verzamelaar van postzegels wijzigt enorm - 4
Voorbeelden uit een aantal bijzondere postzegeluitgiften van de Post Liechtenstein.

De waarde van de collectie werd toen in één klap sterk gereduceerd. Sinds enkele jaren zijn er half digitaal en half fysiek nieuwe vormen van postzegels te koop. Veelal in een forse frankeerwaarde. Maar er wordt gezegd dat deze nieuwe ‘cryptozegels’ in verzamelwaarde sterk zullen stijgen. Ze passen niet in de bekende stockboeken.

Natuurlijk koopt de ‘echte’ thematische verzamelaar de cryptopostzegels voor de collectie en geniet dan van de ontwerpen. In het thema Optische Illusies is bij Post Liechtenstein een drietal zegels verschenen. Daaraan gekoppeld zijn varianten in holografische uitvoering uitgegeven.


Gerelateerde artikelen