Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (15)

27 maart 2024

Nikola Tesla werd getroffen door cholera en herstelde erg langzaam. Terwijl zijn vader plannen smeedde over de toekomst van Nikola kon hij goed herstellen en zijn studie in 1875 in Graz aanvangen. Zijn eerste uitvindingen waren succesvol. De lezer krijgt ook informatie over de achtergronden van zijn uitvindingen. Snel werden zijn briljante eigenschappen ontdekt door zakenmensen en Tesla kreeg succes op succes, maar rijk werd hij er niet door.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (15)

Geschiedenis elektrische energie

Na vele teleurstellingen en oneerlijkheid van zijn zogenoemde zakenpartners eindigde zijn werk en verblijf in Europa door de aankomst in New York op 6 juni 1884. Het zijn vooral de citaten van Tesla zelf, die de inhoud van de nieuwe biografie zo aantrekkelijk maakt. Met hoofdstuktitels als “De wisselstroom vindt zijn meester” en “De verkoop van de motor” brengt de auteur alles voor het voetlicht.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (15) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (15) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (15) - 4

Ondertussen worden de patenten van Tesla te koop aangeboden. Het geheel werd een merkwaardig gerommel tussen de aasgieren en profiteurs. Opnieuw blijkt Nikola Tesla een excellente uitvinder en gelijktijdig een uiterst slechte zakenman te zijn. Overgebleven en nieuwe patenten brengt hij onder in een eigen firma. Binnen de ups en downs zijn er gelukkig ook lichtpuntjes voor Tesla te onderscheiden. De lezer maakt kennis met die bescheiden successen. Nikola Tesla is in alle eenzaamheid in 1943 gestorven.

ISBN 978-3-95972-007-6, “Nikola Tesla: Der Erfinder des elektrischen Zeitalters”, W. Bernard Carlson, FinanzBuch Verlag, 2017, 2e druk, 678 pagina’s.


Gerelateerde artikelen