Fotograaf J. Henry Fair laat het verleden door foto’s zien (1)

20 januari 2019

De foto-expositie “Hidden Costs” toont luchtopnamen uit de hele wereld van vervuilde meren, verwoeste en geplunderde landschappen, enorme chemische afvalbergen en gigantische verlaten mijnbouw- en hoogoveninstallaties met zwaartepunten in de USA en in Duitsland. De Amerikaanse fotograaf J Henry Fair fotografeert wereldwijd alle wonden op aarde, die ontstaan zijn door het industriële tijdperk, de beslissingen tot wijziging en afbouw en de verlaten situaties op de “blauwe planeet”.

Fotograaf J. Henry Fair laat  het verleden door foto’s zien (1)

Hidden Costs. Ewigkeitslasten

Op een eerste blik zien de beelden op de unieke en fascinerende foto’s van Fair er uit als fantastisch en verrassend. Bij een tweede blik wordt gekeken en beoordeeld door het verstand en komt er de volgende vraag bij ons op: “Willen wij zo leven?” Bezoekers van de tentoonstelling op een historische locatie van een voormalige ijzer- en staalfabriek worden verrast door de beelden op de groot formaat foto’s van actuele situaties in de USA, Canada en in Duitsland.

In het algemeen maakt de fotograaf zijn foto’s vanaf een hoogte van 300 meter vanuit een vliegtuigje. Uit het enorme fotografische oeuvre zijn 45 machtig mooie representatieve foto’s geselecteerd, die de kunstzinnige schoonheid van de georganiseerde natuur laten ervaren en bezoekers tevens aanzetten tot nadenken of tot actief om iets te doen aan misschien wel een eeuwige vervuiling van onze aarde. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8375-2052-1, “Hidden Costs. Ewigkeitslasten”, Robert Laube, Klartext Verlag, 2018, 119 pagina’s.

LWL-Industriemuseum Henrichshütte Hattingen, Werkstrasse 31-33, D-45527 Hattingen, www.lwl.org.


Gerelateerde artikelen