Fotografisch werk en kunst van de gebroeders Viegener

11 oktober 2019

Met de expositie “Foto - Farbe - Form” treedt het Gustav-Lübcke-Museum tot en met 6 oktober 2019 in de beeldwerelden van drie broers Viegener uit Hamm (D). Hun activiteiten en hun resultaten strekten zich over heel Westfalen uit. Zo ontstonden er verrassende verbindingen tussen fotografie, schilder- en beeldhouwkunst van Josef, Eberhard en Fritz Viegener.

Fotografisch werk en kunst van de gebroeders Viegener

Fotografie - Malerei - Skulptur

De expositie toont indrukwekkende portretfoto’s, foto’s van werksituaties en imposante stadsbeelden van de gewaardeerde fotograaf Josef Viegener (1899-1992), facetrijke en avantgardistische schilderwerken in een vrolijke kleurigheid van de schilder Eberhard Viegener (1890-1967) en realistisch tot en met abstract gevormde plastische en sculpturale werken van beeldhouwer en graveur Fritz Viegener (1888-1976).

De expositie is opgezet als een spannend en samenhangend concept en toont in een inspirerend en boeiend geheel aan alle geïnteresseerden in kunst en geschiedenis in de regio alle aspecten uit het dagelijks leven. De expositie bestaat uit rond 200 items in vormen van foto’s, houtgravures, sculpturen, houtreliëfs, tekeningen en schilderijen.

Fotografisch werk en kunst van de gebroeders Viegener - 2
Op de foto een overzicht van de Stationsstraat in Hamm omstreeks 1970. Foto: Josef Viegener.

Bij de expositie verscheen een stevige publicatie, waarvan een groot gedeelte met de foto’s van fotograaf Josef Viegener al eerder verscheen in een fotoboek dat ontstaan is op basis van een inventarisatie van een schenking van ruim 10.000 negatieven aan het LWL Mediacentrum voor Westfalen. Op initiatief van het museum in Hamm werd deze publicatie uitgebreid met werken en de levenslopen van de broers Eberhard en Fritz. Het heeft een kunstdocument en een indrukwekkende expositie opgeleverd.

ISBN 978-3-944327-72-3, “Fotografie - Malerei - Skulptur”, Hermann-Josef Höper en Markus Köster, Tecklenborg Verlag, 2019, 240 pagina’s.

Gustav-Lübcke-Museum Neue Bahnhofstraβe 9, D-59065 Hamm. Voor publicaties in de LWL-shop kijk op www.westfalen-medien.lwl.org.


Gerelateerde artikelen