George Andrew Olah (1927-2017)

19 november 2023

De Hongaars-Amerikaanse scheikundige George Andrew Olah (1927-2017), tevens Nobelprijswinnaar, is van Hongaarse afkomst. Hij speelde een belangrijke rol bij onderzoeken aan carbokationen via superzuren. Voor zijn bijdragen en de resultaten aan deze onderzoeken ontving hij in 1994 de Nobelprijs voor de Scheikunde. Tevens kreeg hij de Priestley Medal, de hoogste onderscheiding van de American Chemical Society.

George Andrew Olah (1927-2017)

George Olah ontving in 1994 de Nobelprijs voor de Scheikunde.

Na zijn middelbare school in Boedapest ging hij studeren aan de hedendaagse Technisch en Economische Universiteit van Boedapest. Door de Hongaarse Opstand van 1956 verhuisden Olah en zijn familie naar Engeland om later naar Canada door te reizen en zich te vestigen. Daar werd Olah lid van Dow Chemical in Sarnia, Ontario, samen met de Hongaarse scheikundige Stephen J. Kuhn. Het werk van George A. Olah op het gebied van carbokationchemie vond plaats in de acht jaar dat hij voor Dow werkte.

In 1965 ging hij naar de Case Western Reserve University, werd in 1971 Amerikaanse staatsburger en in 1977 ging hij werken aan de University of Southern California. Olah was professor aan deze universiteit. Tevens was hij directeur van het Loker Hydrocarbon Research Institute. Jarenlang pleitte hij voor introductie van een methanoleconomie, waarin methanol als schone energiebron olie en gas vervangt.


Gerelateerde artikelen