Het geheim van Coimbra verstopt in een anamorfose

23 augustus 2022

De conservator van het wetenschappelijk museum van de universiteit van Coimbra was in het bezit van een brief, waarin een doctor in de rechten aangaf in het bezit te zijn van een gravure met een afbeelding, die hij op zijn minst eigenaardig noemde. Het betrof een anamorfosisch vertekend portret dat waarschijnlijk uit de 18e eeuw afkomstig is. De schrijver wist dat de conservator een grote faam verwierf door zijn deskundigheid op het gebied van bijzondere verzamelingen.

Het geheim van Coimbra verstopt in een anamorfose

Het geheim van Coimbra

Hij vroeg in de brief om het optisch curiosum te mogen laten zien. Het antwoord liet op zich wachten. Dan maar zelf op onderzoek uit en naar de universiteit te vertrekken. Hij ontmoet daar echter niet de conservator, maar een professor, die de brief heeft geopend. Een conservator is er nooit geweest. Er volgt een rondleiding door een aantal zalen van het gebouw waar de professor werkt. De gravure werd bekeken en het raadsel werd al snel opgelost met een spiegelend oppervlak van een koker.

Striptekenaar Etienne Schréder vertelt het verdere verloop van de ontmoeting en de belevenissen op een onderhoudende en in een spannende sfeer in zijn stripverhaal met heel interessante “gesproken” teksten. De gravure bevat inderdaad een schat aan verborgen verhalen misleidingen en belevenissen van kroonprins Don Rafael die opgesloten leefde in zijn zomerpaleis en in de anamorfose is weergegeven. Zijn meester hield voor de prins een geheim verborgen en behandelde hem als een kluizenaar. Uiteindelijk is de werkelijkheid een schijnbeeld.

ISBN 978-90-343-2477-1, “Het geheim van Coimbra”, Etienne Schréder, Uitgeverij Arboris, 1994, 54 pagina’s + spiegelfolie.


Gerelateerde artikelen