Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden (2)

4 augustus 2020

De rode draad ligt vanzelfsprekend op het gebied van stereoscopische waarnemingen van 3D-illustraties. De theorie in het boek werd vooraf door de auteur getest door deze op de tekentafel toe te passen om stereobeelden te maken van eenvoudige geometrische vaste objecten, de platonische lichamen en afgebeeld op anaglyfenplaat 5, en het eindresultaat is zeer bevredigend. Andere tekeningen zijn ontstaan uit dezelfde basistheorie en deze worden in enkele details beschreven.

Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden  (2)

Stereoscopic Drawing

In een gedeelte van het boek met de titel “speciale effecten” is een aantal van die intrigerende visuele fenomenen, zoals de “random dot figuren”, “onmogelijke figuren en constructies” en andere vormen, figuren en constructies, die in stereoscopische tekeningen kunnen worden omgezet. De zeer praktische en leerzame publicatie is verdeeld in 6 secties met elk een onderwerp uit de wereld van het 3dimensionale stereoscopische zien van beeldeffecten in een bepaalde ruimtelijke wereld vanuit de platte afbeelding.

Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden  (2) - 2
De anaglyfenplaatjes komen uit het doe- en studieboek Stereoscopic Drawing van Arthur N. Girling.

Alle getoonde voorbeelden kunnen met enig geduld en de gebruikelijke tekenmiddelen worden geconstrueerd. Het boek eindigt met een uitgebreide bijlage waarin allerlei specifieke gerelateerde onderwerpen en varianten gedetailleerd zijn toegelicht en verklaard en vindt de lezer een overzicht met toelichtingen op de afgebeelde anaglyfen en indien van toepassing ook de bron ervan. (Wordt vervolgd).

ISBN 0 95 16028 0 2, “Stereoscopic Drawing”, Arthur N. Girling, eigen druk, 1990, 96 pagina’s + 11 3D-anaglyfenplaten.