Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17c)

24 juli 2020

Bij één snelheid ziet de schijf eruit alsof deze slechts in 3 of 4 secties is verdeeld. Bij andere snelheden ziet het eruit alsof je cirkels hebt getekend in plaats van lijnen op de schijf. Als je dat hebt gedaan, vul je de rest van de schijf en start je hem op. Opnieuw zal de illusie veranderen naarmate de snelheid verandert.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17c)

Wat je ziet is niet noodzakelijk wat er is.

Als het heel snel gaat, lijkt de schijf wit omdat je oog het licht van het volledige spectrum als wit waarneemt, precies het tegenovergestelde van het breken van licht met een prisma. Probeer dit proefje ook in ander gekleurd licht. Steek bij het laatste proefje in elk zwart gat in de schijf een gaatje. Leg de schijf op de motor. Terwijl het draait, lijkt er helemaal geen karton te zijn. Je ziet weer door het object. Kijk door de gaten voor een tl-lamp als de schijf langzaam draait. De schijf lijkt van richting te veranderen!

Edmund Science Hall of Fame #5
Wolfgang Köhler (1887-1967) was een Russische psycholoog die de “Gestaltschool voor psychologie oprichtte”. “Gestalt” is het Duitse woord voor vorm en de Gestaltschool houdt zich bezig met het begrijpen van hoe we de wereld waarnemen. Het kijkt naar de processen van leren, waarnemen en het mentale leven in het algemeen als delen van een “geheel”. In 1935 verliet Köhler de Universiteit van Berlijn en verhuisde naar de VS waar hij docent werd in Swartmore, Dartmouth en Princeton.

Hij zette zijn Gestalt-experimenten voort om de manier te verkennen waarop chimpansees en mensen kunnen worden misleid om dingen te zien die er niet zijn en heeft enorm bijgedragen aan onze kennis van hoe onze hersenen functioneren. Er is veel moderne onderwijstheorie ontstaan als gevolg van het werk van Köhler en zijn theorieën worden momenteel algemeen aanvaard.

Zonder het idee van een Gestalt, moet de draaiende schijf worden beschreven als twee afzonderlijke en verschillende objecten - een in rust en een terwijl hij draait. Het is helder dat het in beide gevallen dezelfde schijf is, maar anders wordt waargenomen wanneer het in beweging is en deel uit maakt van het “Gestalt” of het geheel van de schijf.

Illusions: fun with fundamental science, Edmund Science Hall of Fame Collector’s Kit #5, Edmund Science Publishing, 1982, 4 schijfjes, motortje en instructies.