Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17b)

23 juli 2020

De inhoud van het experimenteersetje In de kit vind je een motortje, montage-instructies en 4 bedrukte illusievellen. De vier schijfjes worden uitgeknipt om zelf het verschijnsel van een illusie te ervaren. Het advies is om eerst het schijfje met de inkeping voor het eerste experiment te gebruiken. Het instructieblad toont hoe we de schijfjes op de motoras moeten bevestigen. Bevestig dan een motordraad op het ene uiteinde van een batterij en de andere draad op het andere uiteinde van de batterij.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17b)

Wat je ziet is niet noodzakelijk wat er is.

Merk op dat door het omdraaien van de draden op de batterij de schijf in de tegenovergestelde richting zal draaien. Probeer de schijven op één manier te laten draaien en draai eventueel de draden om, om te zien hoe het visuele effect van de illusies veranderen. De motor kan in de hand worden vastgehouden of met tape op de rand van de tafel worden bevestigd. Terwijl de schijf draait, zie je geen zwart-wit, je ziet grijze of zelfs andere kleuren.

Waar de inkeping is, kijk je ‘door’ het kartonnen schijfje alsof er helemaal niets was! Als je dit schijfje voor een rood licht plaatst, zie je een groen licht. Je oog is dan verward door het rood, wit en zwart. Terwijl je dit wervelende wonder probeert bij te houden, wordt je oog misleid om groen te zien - het complementaire van rood. De beelden van ouderwetse tv’s en films werken ook zo en worden onze ogen misleid om tv- en filmbeelden te kunnen zien.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (17b) - 4

Bevestig vervolgens de spiraalschijf op de motoras. Terwijl de motor start, zie je een spiraalbeweging als een kapperspaal. Naarmate de schijf sneller gaat, zult u de spiraal waarnemen als effen zwarte lijnen rond de schijf met een zwarte cirkel op de diameter van de schijf. Daarna kiezen we de schijf met meerdere letters op de rand.

Elke letter staat voor een kleur van de regenboog; rood, oranje, geel, groen, blauw en violet plus wit. Dit zijn de kleuren van het spectrum van het zichtbare licht. Kies eerst een andere kleur dan wit en kleur elke sectie met die letter met een kleurpotlood, verf of magische marker. Zet daarna de schijf op de motoras. Het blijkt dat je twee fenomenen ziet. (Wordt vervolgd).