Spelen met optische illusies brengt plezier en ervaring (2)

16 juli 2020

Na een korte inleiding over het verschijnsel van de optische illusies is er een uitleg over het bouwen van de modellen om zelf 3D illusies te ervaren. Daar waar de modellen draaibaar zijn heeft het boek zelf te monteren draaiconstructies. De lezers krijgen daarna veel gedetailleerde informatie over klassieke geometrische optische illusies, beeldillusies zoals de Thatcher illusie en bewegingsillusies.

Spelen met optische illusies brengt plezier en ervaring (2)

50 Illusions d’Optique en 3D

Natuurlijk is er een uitleg over de werking van het oog, over de blinde vlek en het effect van nabeelden. Ook de allereerste experimenten met een bewegend beeld zoals dat rond 1832 werd gedaan door Joseph Plateau en Simon von Stampfer met de fenakistiscoop of met de zoötroop kunnen op een eenvoudige wijze worden gedaan. Bij alle illusies staat een toelichting en een uitgebreide verklaring.

Wat betreft de klassieke illusies maken we kennis met illusies van Sander, Fraser, Müller-Lyer, Benham, Adelson, Munker-White, Hering, Wundt, Zöllner, Necker, Ebbinghaus, Hermann, Rubin, Shepard, Poggendorf, Kanizsa en anderen. De bijbehorende afbeeldingen zijn kleurrijk en geven de visuele voorstelling van de illusie op heldere wijze weer.

De afgedrukte pagina uit het boek met drie weergegeven dubbelzinnige figuren laat verrassende varianten zien waarmee we kijkers al snel op het verkeerde been kunnen zetten. Een mooie publicatie voor langdurig gebruik in educatieve toepassingen. Bij andere uitgevers verschenen vergelijkbare boeken met de bouwplaten en theoretische achtergronden van visuele en optische illusies.

Spelen met optische illusies brengt plezier en ervaring (2) - 2 Spelen met optische illusies brengt plezier en ervaring (2) - 3

ISBN 978-2-4080-0657-0, “Illusions d’Optique”, Clive Gifford en Rob Ives, Éditions Milan, 2018, 64 pagina’s met theorie en praktijk en 20 kartonnen kaarten met 50 uitdrukbare spelletjeskaarten en constructies.

ISBN 978-2-8104-1268-6, “50 Illusions d’Optique en 3D”, Gianni A. Sarcone & Marie-Jo Waeber, Éditions Prisma, 2014, 112 pagina’s.

ISBN 978-2-8104-1749-0, “50 Illusions d’Optique en 3D”, Gianni A. Sarcone & Marie-Jo Waeber, Éditions Prisma, 2016, 112 pagina’s.