Tovercapaciteit van het brein voor de visuele waarneming

15 juli 2020

Bij toeval stuitten wij op AugenBlick, een tijdschrift dat 2 maal per jaar verschijnt bij de Duitse Vereniging voor Gezond Zien. De 28e uitgave (02-2020) bevat een schat aan informatieve artikelen voor iedereen met een oogafwijking of problemen met één of beide ogen en voor geïnteresseerden in het in goede conditie houden van het gezichtsvermogen. De lezers maken in deze uitgave onder andere kennis met een artikel over het ervaren van ‘zien’ met afgedekte ogen, onder de titel “Zien zonder ogen - een zelftest”.

Tovercapaciteit van het brein voor de visuele waarneming

AugenBlick 02-2020

Er zijn zelfs cursussen beschikbaar waarin ervaring wordt opgedaan. Heel interessant is de inhoud van het artikel met de benadering van de ogen in relatie tot een spel met de vijf elementen water, hout, vuur, aarde en metaal en worden ook relaties verklaard tot andere organen van het menselijk lichaam.

Tovercapaciteit van het brein voor de visuele waarneming - 2
AugenBlick verschijnt in juni en december, www.verein-gesundes-sehen.de.

Ook worden onderwerpen behandeld als zien en ademen, het nut van tranen en het gebruik van informatietechnologie bij het behandelen van oogproblemen en meerdere korte berichten uit de werelden van de oogheelkunde. De magische functie en invloed van onze hersenen bij het bewust en onbewust zien is uitgebreid behandeld en de auteur maakt daarbij gebruik van een zogenoemde Kanizsa-driehoek.

In het thema-artikel “Tovercapaciteit van het brein” gaat de auteur in op het fenomeen van de optische illusie en bespreekt de bekendste verschijningsvormen van waarnemingsillusies. Het grootste deel van de beelden uit onze dagelijkse omgeving nemen wij optisch waar via de geopende ogen. Wat er daarna plaatsvindt is magie. Een prachtig interessant artikel is het eindresultaat.


Gerelateerde artikelen