Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden (3)

5 augustus 2020

Juist in dit gedeelte worden achtereenvolgens behandeld de theorie aan de anaglyf, de projectie van de anaglyf, het bestaan van de kleurenanaglyf, stereo-opnamen in een brede basis en zoals de auteur dat aangeeft de bouw van een lenticulair stereoscoop op basis van een Holmes-viewer, hetgeen in feite een verschuifbare hand- of tafelviewer is voor stereoplaatjes.

Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden  (3)

Stereoscopic Drawing

In de zes secties komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde: 3D-zien en waarnemen en het visuele systeem van het monoculair en binoculair zien, het principe van anaglyf, het tekenen van dubbelparen of stereoparen met gedetailleerde constructieschetsen, het bekijken van 3D-stereo-afbeeldingen met bekende optische hulpmiddelen of het direct met beide ogen zonder hulpmiddel.

Ook de historie van het ontstaan van stereoscopy en de praktische uitwerkingen ervan door uitvinders als Charles Wheatstone rond 1830-32 en David Brewster in 1849 is beschreven. De auteur geeft wel aan dat in de theorie van Brewster enige onvolkomenheden staan. Dat het kijken naar twee naast elkaar geplaatste en nagenoeg identieke foto’s of geconstrueerde afbeeldingen met of zonder hulpmiddelen een diepte-effect laten zien, blijft een vorm van illusionistische beeldinformatie. Maar gelukkig werkt ons brein zo perfect, dat er bij binoculair zien altijd een diepte zichtbaar is.

Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden  (3) - 2 Het ontwerpen en realiseren van stereoscopische beelden  (3) - 3
De anaglyfenplaatjes komen uit het doe- en studieboek Stereoscopic Drawing van Arthur N. Girling.

De auteur bespreekt ook “fouten” in het fabriceren van stereoscopische afbeeldingen, zoals die van het ontstaan van pseudostereo. Ook technieken als hyperstereo, random dot stereo plaatjes, onmogelijke figuren, 45º stereo- en anaglyfen en het omzetten van 2D-afbeeldingen in 3D-afbeeldingen. Voor behandeling van de term stereopsis is een sectie gereserveerd. Stereopsis is een term die veelal wordt gebruikt om te verwijzen naar de perceptie van diepte en driedimensionale structuur, verkregen op basis van visuele informatie afkomstig van twee ogen door personen met een normaal ontwikkeld binoculair zicht. Een inspirerend boek voor stereoliefhebbers.

ISBN 0 95 16028 0 2, “Stereoscopic Drawing”, Arthur N. Girling, eigen druk, 1990, 96 pagina’s + 11 3D-anaglyfenplaten.


Gerelateerde artikelen