Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (2)

9 februari 2023

Over het bedenken, ordenen en vormgeven van een systeem van chemische elementen zijn meerdere boeken en publicaties verschenen en geven vele tijdschriften regelmatig in artikelen aandacht aan dit unieke systeem. Er zijn veel manieren om de chemische elementen te ordenen, waarvan sommige tot nadenken stemmen en filosofische uitdagingen onthullen.

Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (2)

The Periodic Table

Het boek “The Periodic Table” beschrijft gedetailleerd over de opzet van het periodiek systeem in de oudheid, in de tegenwoordige tijd en in de nabije toekomst. De auteur stelt veel vragen en tracht daarin de lezer te betrekken met veronderstellingen en discussies over vermoedelijk aanwezige onvolkomenheden in de opzet van het systeem.

Hij stelt vragen als: “Waar hoort waterstof bij?, Kan een element op meerdere locaties staan?, Wat zijn de elementen van groep 3?, Zit aluminium op de verkeerde plek?, Waarom is zilver (I) zoals thallium (I)?, Waarom lijkt het element vanadium op molybdeen? en Weet een atoom of het een niet-metaal of een metaal is?” In dit prikkelend stimulerend en vernieuwend tekstboek wordt de lezer meegenomen op een reis van het verleden naar het heden naar de toekomst van het periodiek systeem.

Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (2) - 2 Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (2) - 3 Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (2) - 4
Binnen een opzet van een thematische postzegelverzameling rondom het resultaat van het werk van Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (1834-1907) en een koppeling met het onderwerp scheikunde ontstaat een verrassend mooie postzegelcollectie.

Dit boek is in zijn soort uniek door de wijze van presentatie en diepgang in de materie en vormt een basis voor een studie in het vakgebied van de scheikunde. Dit boek is vooral bedoeld voor docenten en studenten in de scheikunde en voor wetenschappers werkzaam in het onderzoeksgebied van de chemie. De inhoud van dit boek zet de lezers aan tot nadenken.

Het is het resultaat van een multidimensionaal onderzoek van patronen en trends tussen de chemische elementen. Elke lezer zal iets over de chemische elementen ontdekken, aan het denken zetten en een eigen waardering geven over onderlinge verhoudingen van elementen. De meer diepgaande blik op enkele chemische elementen zal lezers tot een lonend avontuur brengen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-981-124-949-5, “The Periodic Table”, Geoff Rayner-Canham, World Scientific Publishing, 2022, reprint, 296 pagina’s, £ 40.


Gerelateerde artikelen