Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (1)

8 februari 2023

Nog maar kort geleden kon je geen lokaal van een middelbare en technische school inlopen zonder een opvallende en kleurrijke wandplaat te aanschouwen waarop een vlakverdeling van rechthoekjes te zien is. Al snel wisten de scholieren dat deze verzameling van kleurrijke rechthoekjes een uitdaging zou worden om weer snel na enkele jaren te vergeten. Toch zullen velen nog met genoegen terugkijken op een tijd dat er in de scheikundeles veel aandacht werd besteed om elk rechthoekje met alle specifieke gegevens te bespreken.

Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (1)

The Periodic Table

Andere scholieren zijn dieper in de scheikunde gedoken om er hun beroep van te maken. De wandplaat bevat een grafische presentatie van het periodiek systeem der elementen. Het wereldbekende periodiek systeem der elementen maakt vooral bij scholieren een kleurrijke en wonderlijke eerste indruk bij een kennismaking ervan tijdens de eerste lessen in de scheikunde. Een merkwaardig “bouwwerk” van horizontale en verticale vlakjes met één of twee letterige afkortingen van soms herkenbare, maar meestal onbekende tot zelfs moeilijk uitspreekbare stoffen, de chemische elementen.

Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (1) - 2 Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (1) - 3 Het periodiek systeem van de elementen telkens uitdagend (1) - 4

Het periodiek systeem bevat alle nu bekende chemische elementen, gesorteerd in een tabel volgens hun atoomnummers (het aantal protonen in de atoomkern) en in een algemeen aangenomen schematisch overzicht met een gedefinieerde structuur. Het moderne overzicht van het periodiek systeem der elementen is gebaseerd op de eerste herkenbare tabel gepubliceerd op 1 maart 1869 door de Russische scheikundige en wetenschapper Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (1834-1907). (Wordt vervolgd).

ISBN 978-981-124-949-5, “The Periodic Table”, Geoff Rayner-Canham, World Scientific Publishing, 2022, reprint, 296 pagina’s, £ 40.


Gerelateerde artikelen