Historische studieboeken over fenomeen van illusies

12 oktober 2023

Kennelijk is er onderzoek gedaan naar de wens van liefhebbers van visuele en optische illusies voor het beschikbaar maken op de markt van antieke en oudere studie- en informatieboeken over het zien, waarnemen en het fenomeen van visuele illusies. Er verschijnen namelijk regelmatig heruitgaven van deze leer- en referentieboeken.

Historische studieboeken over fenomeen van illusies

Visual Illusions, Their Causes, Characteristics and Applications

In het algemeen zijn het verzorgde publicaties, maar soms is het binnengedeelte na de titelpagina een bundeling van gekopieerde bladzijden. Zo ook het boek “Visual Illusions” uit het jaar 1922 van de auteur Matthew Luckiesh. Dit beroemde werk is door wetenschappers geselecteerd als cultureel belangrijk en maakt volgens de uitgever deel uit van de basiskennis van de beschaving zoals wij die kennen.

Dit werk bevindt zich momenteel in het publieke domein in de VS en mogelijk ook in andere landen. Binnen de VS mag men dit werk vrijelijk kopiëren en op de markt verdelen, omdat geen enkele entiteit auteursrecht heeft op teksten in het werk.

Voor liefhebbers is het daardoor mogelijk om te ervaren hoe zelfs 100 jaar geleden werd gedacht over visuele verschijnselen die ontstaan bij de bewuste en onbewuste waarnemingen. Ondanks de slordige verzorging van deze herdruk is het genieten van de inhoud over onder andere geometrische illusies, kleur, camouflage, kunst, decoratie, perspectief en optisch bedrog.

ISBN 978-1-0161-1872-9, “Visual Illusions, Their Causes, Characteristics and Applications”, Matthew Luckiesh, Legare Street Press, 2022, herdruk van de publicatie uit 1922, 252 pagina’s.