Ikonen uit de fotohistorie op realistische wijze weergeven

7 juli 2018

De beroemdste visuele beelden uit de geschiedenis van de fotografie staan veelal niet meer op ons netvlies, maar hebben zich inmiddels zo diep verborgen in ons visuele geheugen, dat wij ons nauwelijks nog de details ervan kunnen herinneren of er in onze herinnering weer een complete voorstelling van kunnen maken. In de publicatie “Double Take” presenteert kunstenaarsduo Cortis en Sonderegger een verbluffende ontwerpmethode, waarmee zij de fotografische iconen van toen met materialen en modellen van nu bijna levensecht op kleine schaal na kunnen bouwen.

Ikonen uit de fotohistorie op realistische wijze weergeven

Double Take

Hun zeer realistisch uitziende scènes laten ons zelfs op die beperkte schaal onze herinneringen herbeleven of ons informeren hoe de situatie in de werkelijkheid was op het moment van de persfoto. De gerealiseerde modellen zijn tevens te zien tot en met 9 september 2018 in de gelijknamige expositie bij de Fotostichting Zwitserland (www.fotostiftung.ch) in Winterthur (CH). Door de toenemende overdracht van foto’s via digitale kanalen en sociale media, het vereenvoudigen van het opslaan en raadplegen van fotobestanden en de wens van velen om creatief om te gaan met het erfgoed aan iconische nieuwsfeiten ontstaan er steeds meer fotografie-exposities.

Veel foto’s bij deze evenementen zijn meestal met de moderne beeldbewerkingstechnieken behandeld. Deze bewerking biedt de samenstellers van exposities en bijbehorende fotoboeken de mogelijkheid om bepaalde uitsnijdingen te kiezen om bepaalde details op “oorspronkelijke” foto’s te accentueren. Het kunstenaarsduo Cortis & Sonderegger koos als thema voor hun ontwerpen “Een ware historie van de fotografie”. De publicatie bevat afbeeldingen van de getoonde expositiestukken, toelichtingen en enkele achtergrondartikelen. Een interessant boek voor alle fotoliefhebbers.

ISBN 978-3-03778-564-5, “Double Take”, Jojakim Cortis en Adrian Sonderegger, Lars Müller Publishers, 2018, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen