In Deventer aandacht voor twaalf eeuwen boekcultuur (1)

2 januari 2019

De geschiedenis van Deventer is rijk aan feiten en gebeurtenissen rondom boeken, drukwerken en uitgeverijen. Handschriften, boeken en drukwerken uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de stad aan de IJssel leeft deze rijke boek- en drukhistorie voort door één van de grootste boekenmarkten van Europa en door een aanwezigheid van uitgeverijen, drukkers en talloze antiquariaten. De mooiste verhalen over de boekhistorie van Deventer zijn te zien in de dubbelexpositie Deventer Boekenstad - Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.

In Deventer aandacht voor twaalf eeuwen boekcultuur (1)

Deventer Boekenstad

Deze exposities zijn nog te zien tot en met 3 maart 2019 in de Bibliotheek Deventer en in Museum De Waag. De belangwekkende geschiedenis achter de rijke boektraditie is uitgebreid en zeer gedetailleerd weergegeven in het prachtige dikke boek “Deventer Boekenstad”, uitgegeven door Walburg Pers te Zutphen. Deze publicatie is te koop in de museumwinkel van Museum De Waag, bij boekhandel Praamstra, de VVV Deventer en online via bol.com.

In Deventer aandacht voor twaalf eeuwen boekcultuur (1) - 2
Museum De Waag is gevestigd in dit prachtige historische gebouw aan de Brink 56 te Deventer.

Aanvankelijk ontwikkelde de stad Deventer zich als de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen, nadat twee missionarissen Lebuinus en Marcellinus in 768 de IJssel overstaken en een kerkje als missiepost stichtten op de oeverwal waar later Deventer zou verrijzen. In het jaar 2018 was er op grootse wijze aandacht voor dit feit van 1250 jaar geleden. De inhoud van het boek voert de lezer langs de hoogtepunten van de roemruchte en fascinerende gebeurtenissen in de historie tot aan het heden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-6249-324-7, “Deventer Boekenstad”, Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven, Walburg Pers, 2018, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen