Informaties over zien en waarnemen in tijdschriften

23 juli 2018

In het straatbeeld zie je een toename van het aantal “brillenwinkels” en in de meeste grotere winkels voor diverse goederen staan rekjes met eenvoudige leesbrillen en zonnebrillen voor soms bedragen van slechts één euro per bril. Ook het aantal klinieken voor oogcontrole, oogmetingen en oogheelkundige ingrepen stijgt fors. In de reclameblokken op tv worden we dagelijks geconfronteerd met het aankopen van brillen, brillenglazen voor nog beter zicht. De geschetste stijgingen zijn gekoppeld aan onze hogere levensverwachtingen en het door ouderdom verminderen van de kwaliteit van ons gezichtsvermogen.

Informaties over zien en waarnemen in tijdschriften

Wetenschap in Beeld

Op de extra aandacht voor de kwaliteit van onze gezichtsscherpte reageren meerdere redacties van wetenschappelijke en populaire tijdschriften met resultaten uit wetenschappelijk onderzoek of met interessante informatieve artikelen over nieuw ontdekte mogelijkheden om de gezichtsscherpte op peil te houden of zelfs slechtzienden en blinden weer in voldoende mate te laten zien en waarnemen.

In het tijdschrift Wetenschap in Beeld (8/2018) geeft de redactie de lezer de achtergronden van nieuwe berichten uit wetenschappelijk onderzoek en experimenten met het aanbrengen van een ultradunne beeldchip in het netvlies, waardoor sommige blinden de omgeving weer kunnen waarnemen als lichte silhouetten. In het hoofdartikel “Blinden krijgen zicht terug” is een beeld gegeven van verschillende oogziekten, die ervoor zorgen dat je blind kan worden. Dankzij moderne processen van gentherapie en het gebruik van stamcellen zijn er al veel successen geboekt.

Informaties over zien en waarnemen in tijdschriften - 2

Hoe zo’n transplantatie verloopt is helder verklaard door afbeeldingen en bijbehorende teksten. Het tijdschrift bevat tevens het eerste deel van de nieuwe serie onder de titel “Hersentrainer”. “Gezond” is een speciale uitgave van Plus Magazine. Recent konden wij deze uitgave met extra aandacht voor onze ogen aan de OF-tijdschriftencollecties over Ogen & Oogheelkunde toevoegen. De uitgave bevat een geweldige hoeveelheid korte artikelen over een diversiteit aan het oog en zien gerelateerde onderdelen en onderwerpen


Gerelateerde artikelen